Er is geen partij tegen natuur

Er is geen partij tegen natuur

door Carla Boonstra | mrt 16, 2021 | Swoeng Nieuws | 0 Reacties

Natuur en het belang van linguïstiek.

Linguïstiek staat voor taalwetenschap. Taal is prachtig, omdat het mogelijk maakt ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren, met elkaar te overleggen en ons denkvermogen te vergroten door onze gedachten te verbinden met die van anderen.

Onbegrip en frustratie

Waar zouden we zijn zonder taal? We zouden nog steeds slim, maar wel verschrikkelijk gefrustreerd, zijnVoor alle ouders vast heel herkenbaar. Herinner je je nog hoe gefrustreerd je ukkie kon zijn als hij / zij zich nog niet duidelijk verstaanbaar kon maken? Wat doet onbegrip met je als mens? Je gaat nog harder schreeuwen, misschien wel met iets gooien, je sluit je af en vergeet hierbij niet dat het voor de ander ook heel vervelend is als je elkaar niet begrijpt. Als je volwassen bent zie je de frustratie bij onbegrip nog steeds. Dit popt o.a. op in Verkiezingstijd, niet omdat je niet verstaat wat de ander zegt, maar de interpretatie kan heel anders zijn. Dit komt omdat je denkt en filosofeert vanuit je eigen referentiekader.

Natuur in verkiezingstijd

De partijen die meedoen aan de verkiezingen hebben een totaal andere beeld en belang bij de natuur. Wel vinden ze het allemaal erg belangrijk. Thomas Oudman, journalist bij de Correspondent, ontdekte maar liefst vijf verschillende redenen om waarde te hechten aan de natuur.

Er is geen partij tegen de natuur

Het begrip heeft voor alle partijen een andere betekenis. Wat voor de één natuur is, is dat niet voor de ander. Het basale belang van natuur is onderling dan ook heel verschillend. De ene partij vindt onze natuur prachtig, de andere vindt dat wij geen natuur meer hebben in Nederland. De ene partij is bang dat windmolens in de Noordzee ten koste gaan van de natuur, de andere vindt ze juist goed voor de natuur. Meer groen betekent uitbreiding van natuurgebieden, een ander vindt weilanden ook groen. De ene wil de koe in de wei, de ander is trots op het dierenwelzijn in de meest moderne high tec stallen. Het wordt zo een studie op zich bij welke interpretatie jij je senang voelt en voor welke partij jij dan ook wilt kiezen. Waar moet je nou op stemmen als je natuur belangrijk vindt?

Kijk voorbij de standpunten om je juiste keuze te maken. Onderzoek waarom de partijen de natuur belangrijk vinden.

De vijf perspectieven die kunnen worden onderscheiden:

  1. De mens als gebruiker van de natuur. De natuur is nuttig voor de mens.
  2. De mens als dierenvriend. Dieren zijn niet alleen nuttig, mensen kunnen ook vriendschap met ze sluiten.
  3. De mens als hoeder van de natuur. Denk hierbij aan rentmeesterschap.
  4. De natuur als waardevol in zichzelf. Wie is de mens, dat wij mogen bepalen wat leeft? Groen Links wil bijv. een eigen plek aan de onderhandelingstafel voor de Natuur.
  5. De mens als onderdeel van de natuur. We zijn natuur, we zijn onderdeel van het aardse
    eco-systeem.

Je bent dus bij alle partijen thuis als je van de natuur houdt. Kijk vooral naar wat het perspectief van een partij is ten aanzien van natuur.

Beuister de Podcast zelf

Vergelijkbare berichten